TRANS-ID Herstel

In het TRANS-ID Herstel onderzoek willen we nauwkeurig in kaart brengen wat er gebeurt als mensen herstellen van depressieve klachten. Dit doen we door stemming, gedrag, en hartritme te monitoren tijdens behandeling. Dit kan ons inzicht geven in de veranderingen die bijdragen aan herstel, en kan leiden tot een verbeterde, vroegere herkenning van deze tekenen bij patiënten in de toekomst.

Wat houdt het in?

In het onderzoek wordt op diverse manieren informatie verzameld:

 • U vult 5 keer per dag vragen in via de mobiele telefoon gedurende een periode van 4 maanden. De dagboekvragen gaan onder andere over stemming, activiteiten, en omstandigheden. Elke dagboekvragenlijst duurt ongeveer 2 minuten om in te vullen.
 • U vult 1 keer per week een depressievragenlijst in op een smartphone om te monitoren of uw depressieve klachten veranderen gedurende een periode van 6 maanden. Dezelfde vragenlijst vult u 1 keer per maand in in de 6 maanden daarna. Deze vragenlijst kost ongeveer 2 minuten om in te vullen.
 • U meet uw hartslag 2 keer per dag - na het opstaan en voor u naar bed gaat - gedurende een periode van 4 maanden. U zult leren hoe u gemakkelijk zelf uw hartslag kan meten binnen 5 minuten, met een high-tech sensor en een smartphone.
 • U meet uw beweging met een speciaal polshorloge die u omhoudt gedurende een periode van 4 maanden. U kunt met dit polshorloge slapen en douchen.

Wie kan meedoen?

We zijn op zoek naar een specifieke groep mensen voor dit onderzoek. Om mee te kunnen doen aan dit onderzoek moet u voldoen aan de volgende punten:

 • U heeft last van depressieve klachten.
 • U bent meerderjarig.
 • U gaat in de nabije toekomst een psychologische behandeling starten (dit mag ook online therapie zijn).
 • U meldt zich (vrijblijvend) aan vóór de start van uw behandeling. (Dit kan na uw intake gesprek zijn, maar voor het eerste gesprek in het kader van uw behandeling).
 • U heeft op dit moment geen manische of psychotische klachten.
 • U kunt omgaan met een smartphone. Als u geen (geschikte) smartphone heeft, kunt u er, na het tekenen van een leenovereenkomst, kosteloos één lenen voor de duur van het onderzoek.
 • U stemt ermee in dat uw behandelaar op de hoogte wordt gesteld van uw deelname aan dit onderzoek en dat we mogen nagaan bij uw behandelaar welk type behandeling u gaat starten.
 • U stemt ermee in dat uzelf en uw behandelaar op de hoogte worden gesteld er bij toeval voor u medisch relevante informatie in uw gegevens wordt aangetroffen.
 • U stemt er mee in dat wij aan de hand van uw geanonimiseerde data en die van anderen wetenschappelijke artikelen zullen publiceren. De resultaten in dit artikel worden niet herleidbaar tot uw persoon beschreven.

Waarom meedoen?

Deelnemen aan het TRANS-ID Herstel onderzoek kan u ook iets opleveren. Het kan u bijvoorbeeld inzicht geven in welke signalen bij u aangeven dat uw klachten gaan veranderen. Zo kunt u aan het eind van de studie, met gepersonaliseerde toelichting van de onderzoekers, uw eigen data inzien en daarin wellicht herkenbare patronen vinden.
Daarnaast kunt u met uw deelname een belangrijke bijdrage doen aan de wetenschap, omdat we verwachten met dit project een grote stap vooruit te zetten in het ontwikkelen van kennis die relevant is voor de individuele patiënt met mentale gezondheidsklachten. Tenslotte is aan deelname is ook een vergoeding verbonden. Deze vergoeding heeft een maximum van €250.

Interesse?

Heeft u na het lezen van de bovenstaande informatie interesse gekregen om mee te doen met dit onderzoek? Klik dan op de knop ‘aanmelden’ om u te registreren. Eén van onze onderzoekers zal dan zo snel mogelijk contact met u opnemen om u meer informatie te geven en na te gaan of u inderdaad in aanmerking komt voor het onderzoek. Hierna heeft u twee weken de tijd om te beslissen of u mee wilt doen.

Wij willen uw veranderingsproces graag vanaf het begin van uw psychologische behandeling volgen. Daarom is het belangrijk dat u zich (vrijblijvend) aanmeldt vóór de start van uw behandeling. Als u al wel een intake-gesprek heeft gehad, maar nog niet het eerste gesprek in het kader van de behandeling, kunt u zich nog wel aanmelden.

Ook als u nog geen stappen heeft gezet om een psychologische behandeling te starten kunt u zich alvast aanmelden voor het onderzoek. Aanmelden is vrijblijvend en deelname is mogelijk tot 2019.

Contact en aanmelden

U kunt zich aanmelden voor het TRANS-ID Herstel onderzoek. Klik op de knop 'aanmelden' en vul uw gegevens in.

Aanmelden

Als u vragen heeft of meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met Drs. Marieke Helmich (050-361 3864; herstel@transid.nl).